Verklaring van de VVD raadsvergadering 25 januari

Onze (stem)verklaring:

We zijn in een situatie beland dat er door verschillende voorvallen een breuk in het vertrouwen is ontstaan, tussen een grote meerderheid van de gemeenteraad en de burgemeester. Dit heeft geresulteerd in een interpellatiedebat, wat heeft geleid tot een motie “vertrouwensbreuk” op 28 september 2022.

Naar aanleiding hiervan heeft de CvdK aan mevr. Geke Faber gevraagd om een tweetal zaken te onderzoeken. Hoe heeft het zover kunnen komen dat het tot een interpellatiedebat heeft geleid en kan het vertrouwen hersteld worden. Dit heeft geresulteerd in een rapport wat erg algemeen is omdat het de vertrouwelijkheid raakt.

Daarom heeft de gemeenteraad verzocht om een aanvullend gesprek voor een nadere toelichting op het rapport, maar ook de gelegenheid te hebben om met elkaar in gesprek te gaan over de ontstane situatie. Dit gesprek vond plaats in een vertrouwelijke sfeer. Dit heeft ons inziens niet geresulteerd in een hersteld vertrouwen.

Vervolgens liggen er nu twee opties voor:

1) Huidige status quo voortzetten met alle risico’s van dien.
2) Of we maken de moeilijke beslissing om het vertrouwen definitief op te zeggen.

Gelet op de grote uitdagingen waar wij nu voor staanzoals bijvoorbeeld de invoering van de omgevingswet, woningnooden project haven, is een goed functionerend, betrouwbaar en daadkrachtig gemeentebestuur onontbeerlijk. Overwegende de ontstane vertrouwensbreuk waarin wij ons nu bevinden, en niet denken dat dit te herstellen is, zien wij geeandere mogelijkheid om het vertrouwen definitief op te zeggen in onze burgemeester.

De algehele fractie, alsook ons bestuur staan achter dit besluit.